IB-Forum

Pełna wersja: Przerobienie IB-Tron 3100FAN
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień dobry, w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przesyłam instrukcję obsługi rekuperatora (Renovent) do którego chcę dokupić sterownik czasowy IB-TRON 3100FAN. W opinii jednej z firm oryginalny sterownik wymaga przerobienia. Zależy mi, żeby ten sterownik kupić jak najtaniej więc chcę zapytać o jakie przerobienie chodzi oraz w jakiej cenie mógłbym zakupić taki sterownik u Państwa i w jaki sposób.
Jeżeli chodzi o przerobienie sterownika to w pierwszej partii produktu (na chwilę obecną już wyprzedanej) używaliśmy gniazdka z rozkładem wyprowadzeń, będącym lustrzanym odbiciem tego z centrali Renovent. Wymagało to zastosowania przewodu (skrętki) z wtyczkami zarobionymi też w sposób "lustrzany".

Bieżąca partia sterowników już w zupełności odzwierciedla rozkład wyprowadzeń centrali Renovent, więc oba urządzenia łączone są skrętką zarobioną w tzw. układ prosty, tzn wtyczki na obu końcach kabla zarobione są identycznie. Zmniejsza to ryzyko pomyłki a poza tym mamy identyczny rozkład wyprowadzeń w obu gniazdkach i używamy przewodu standardowego. Żadna inna modyfikacja nie jest konieczna, a jedyną różnicą jest typ zastosowanego przewodu (prosty zamiast "lustrzanego").

Sterownik posiadamy w cenie 145zł brutto. W skład zestawu nie wchodzi przewód łączący sterownik z centralą. Możemy wykonać przewód o dowolnej długości (chociaż przewody dłuższe niż około 10 metrów nie są zalecane), w cenie 1zł brutto za metr bieżący.
Czy jest mozliwosc aby na sterowniku dokonac podgladu temperatur ktore sa wyswietlane na sterowniku rekuperatora na obudowie, czujniki temp juz sa czyli wystarczy sie podpiac i jazda....
Co wy na to ?
(2010-07-22, 21:22)iduna napisał(a): [ -> ]Czy jest mozliwosc aby na sterowniku dokonac podgladu temperatur ktore sa wyswietlane na sterowniku rekuperatora na obudowie, czujniki temp juz sa czyli wystarczy sie podpiac i jazda....
Co wy na to ?

Z tego co mi wiadomo to Renowent posiada wyjście magistrali OpenTherm
przez którą to magistrale idzie sterować i odczytywać większość parametrów centrali, trzeba by tylko stworzyć sterownik pracujący na tym protokole i parą przewodów obsłużyć cały rekuperator.
Może INSBUD o tym pomyśli w przyszłości, bo myślę że Renlowent to bardzo popularny rekuperator w naszym kraju a powinien takim produktm zainteresować się importer bo firma Brink nie ma za ciekawych sterowników w ofercie.
Taka moja sugestia
(2010-07-22, 22:05)vico napisał(a): [ -> ]
(2010-07-22, 21:22)iduna napisał(a): [ -> ]Czy jest mozliwosc aby na sterowniku dokonac podgladu temperatur ktore sa wyswietlane na sterowniku rekuperatora na obudowie, czujniki temp juz sa czyli wystarczy sie podpiac i jazda....
Co wy na to ?

Z tego co mi wiadomo to Renowent posiada wyjście magistrali OpenTherm
przez którą to magistrale idzie sterować i odczytywać większość parametrów centrali, trzeba by tylko stworzyć sterownik pracujący na tym protokole i parą przewodów obsłużyć cały rekuperator.
Może INSBUD o tym pomyśli w przyszłości, bo myślę że Renlowent to bardzo popularny rekuperator w naszym kraju a powinien takim produktm zainteresować się importer bo firma Brink nie ma za ciekawych sterowników w ofercie.
Taka moja sugestia

Jeżeli chodzi o wykorzystanie wbudowanych w centralę czujników to pojawiają się co najmniej dwa problemy, praktycznie dyskwalifikujące tą możliwość: po pierwsze, do jednego czujnika nie możemy podłączyć tylko jedno urządzenie mierzące temperaturę, więc podłączenie czujników do naszego sterownika oznacza odłączenie ich od sterownika Renoventa. W przeciwnym wypadku odczyty są całkowicie zafałszowane. Po drugie, nie posiadamy na płytce wejść pod dodatkowe czujniki temperatury a dopiero niedawno zmieniliśmy hardware, więc nie planujemy podobnej operacji w najbliższej przyszłości.

Kuszące wydaje się rozwiązanie zaproponowane przed użytkownika vico (nie jak poprzednio podałem - iduna - przepraszam obu forumowiczów za pomyłkę), czyli wykorzystanie magistrali OpenTherm. Wiąże się to jednak z zaprojektowaniem zupełnie nowego urządzenia, poza tym nie wiadomo, czy w ogóle udałoby się zdobyć opis komend wykorzystywanych w Renovencie. Na pewno nie jest to zagadnienie na najbliższą przyszłość, ale być może kiedyś zajmiemy się wspomnianym protokołem.
Kuszące wydaje się rozwiązanie zaproponowane przed użytkownika iduna, czyli wykorzystanie magistrali OpenTherm. Wiąże się to jednak z zaprojektowaniem zupełnie nowego urządzenia, poza tym nie wiadomo, czy w ogóle udałoby się zdobyć opis komend wykorzystywanych w Renovencie. Na pewno nie jest to zagadnienie na najbliższą przyszłość, ale być może kiedyś zajmiemy się wspomnianym protokołem.
[/quote]

Rozwiązanie zaproponowałem ja (vico) a co do komend to jest to otwarty system stworzony przez wielu producentów wiec myslę że są do zdobycia.
Myślę że sam producent powinien podać skoro stosuje otwartą magistrale.

Proszę poczytań na tej stronie
http://plc-home.pl/realizacja-systemu/rekuperator
a szczególnie ostatnie zdanie :

[b]
Cytat:3. Pełna kontrola na magistrali OpenTherm
Mój reku wyposażony jest w cyfrowy interfejs komunikacyjny OpenTherm stworzony i wspierany przez część producentów sprzętu HVAC w celu ujednolicenia standardów komunikacji. Pozwala on odczytać np. straty ciśnień czy też tryb pracy bypassu i inne wewnętrzne zjawiska urządzenia. Nie jest to jednak jeszcze popularny protokół, a szkoda. Mam szczegółową specyfikację protokołu i gdy znajdę czas i na niego przyjdzie pora. :
)
[/b]
Kolega się pomylił co do autora rozwiązania :-)

Wstępnie rozeznałem sprawę OpenTherm. OpenTherm nie jest do końca otwartym rozwiązaniem, aby można było go zastosować w swoich urządzeniach i dostać jego specyfikacje producent musi być zrzeszony w OpenTherm Association. Druga przeszkoda jest natury technicznej:

Linia komunikacyjna OpenTherm (komunikacja nie jest oparta o magistralę) jest dwużyłowa i przewody te są odpowiedzialne zarówno do zasilania (np. termostatu) jak i do przesyłania danych. Podczas rozważania komunikacji naszych urządzeń braliśmy taką opcję pod uwagę (zaletą jest stosowanie tylko przewodu dwużyłowego), jednak zdecydowaliśmy się na rozwiązanie z osobną linią zasilającą i osobną komunikacyjną (2 pary w przypadku RS-485, 4 pary w przypadku Ethernet'a - standard PeE) z uwagi na większe możliwości kształtowania sieci (rozwiązanie dwużyłowe jest dobre dla prostych rozwiązań master/slave, maksymalnie kilka urządzeń w sieci)

Wracając do tematu, próby z komunikacją dwużyłową były przeprowadzane ~3 lata temu, potem zaprzestaliśmy w ogóle drążenia tematu, dlatego z punktu widzenia technicznego na dzień dzisiejszy jesteśmy praktycznie nieprzygotowani do wprowadzenia komunikacji OpenTherm w naszych urządzeniach. Musielibyśmy zająć się rozpracowywaniem technologi od podstaw, na co niestety nie mamy obecnie czasu (do końca roku mamy zamiar wprowadzić kilka nowych sterowników). Niemniej jednak na pewno będziemy chcieli OpenTherm w końcu wprowadzić do naszych rozwiązań a konkretnie wyprodukowanie konwertera OpenTherm <-> RS-485 oraz OpenTherm <-> Ethernet tak aby był kompatybilny z IB-System. Ma to taką zaletę, że moglibyśmy sterować takimi urządzeniami jak centrale wentylacyjne BRINK'a oraz np. kotłami Viessmann'a czy Ferroli.

Jeżeli komukolwiek udało by się dostarczyć nam konwerter OpenTherm <->RS-485 (w dowolnym zrozumiałym protokole np. MODBUS) to moglibyśmy takie urządzenie wprowadzić praktycznie w 2 miesiące. Być może, któremuś z naszych klientów uda się taki konwerter (nawet wykonany amatorsko) opracować zanim, będziemy w stanie się za to zabrać, w takiej sytuacji prace nad włączeniem OpenTherm w naszych urządzeniach bardzo przyspieszą.

W załączeniu do posta umieszczam dokumentację OpenTherm'a oraz specyfikacje prostego kit'a dla OpenTherm'a firmy NEC.