• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opis programu
Exclamation 
Jako autor programu pozwolę go sobie pokrótce opisać:

Zalety:
  • nieustanne sprawdzanie stanu sterowników
  • duże możliwości konfiguracji (zmiana limitów czasowy, ilości prób komunikacji, itp.)
  • architektura klient-serwer umożliwia obsługę programu z wielu stanowisk
  • małe wymagania systemowe
  • prosty protokół komunikacji klient-serwer ułatwia pisanie aplikacji klienckich
  • dostępna aplikacja klienta działa w każdym systemie operacyjnym - w przeglądarce obsługującej javascript i AJAX
  • program jest na licencji GPL, więc jest darmowy

Wady:
  • wymagany niepopularny stabilny system zgodny z UNIX
  • brak dostępnej pomocy technicznej "do poczytania"
  • program nie został jeszcze dobrze przetestowany

Wymagania systemowe:
  • system operacyjny: linux
  • wolny port szeregowy (popularnie COM)
Nie widzę przeciwskazań, aby program działał na innej platformie UNIX, ale nie testowałem takiego rozwiązania.
Ilość potrzebnych portów szeregowych jest równa liczbie szyn transmisyjnych RS-485, którymi spięte są sterowniki (w małych instalacjach będzie to 1 szyna i 1 wolny port).

Opis działania programu:
Program działa na systemie serwerowym jako typowy serwer (daemon). Przez cały czas cyklicznie sprawdza on stan podpiętych do systemu sterowników i w razie potrzeby ustawia na nich zadane wartości. Komunikacja z serwerem odbywa się przez sieć wewnętrzną lub Internet (tcp/ip), za pośrednictwem prostego protokołu opartego o XML. Oczywiście użytkownik programu nie wpisuje komend XML ręcznie, tylko korzysta z klienta (opis troszkę niżej). Za pomocą komend XML można sprawdzić aktualny stan sterowników lub ustawić na nich pewne sartości.

Obsługiwane sterowniki:
  • IBTRON-1000
W instalacji, do której pisałem program wykorzystane są tylko sterowniki typu IBTRON-1000, więc nie napisałem obsługi innych urządzeń. Program jest OpenSource, więc każdy może rozszerzyć jego funkcjonalność o dodanie kolejnych obsługiwanych urządzeń. Służę pomocą techniczną.

Stabilność:
Obecnie dostępna wersja programu to wersja beta - był testowany tylko w obiekcie, do którego został napisany. Jest to hotel w Pieninach, w którym jest około 50 sterowników - w każdym pokoju i niektórych pomieszczeniach zbiorczych. Ze względu na długość przewodów połączeniowych musieliśmy podłączyć część sterowników do niezależnej magistrali RS-485 (zbyt duża rezystancja przewodów), tak więc mamy 2 szyny RS-485
Program pracuje bez przerwy od listopada do tej pory i oprócz problemów z zasilaniem oraz przypadkowym rozłączeniem magistrali RS-485 od komputera nie było z nim żadnych problemów. Oczywiście, gdy sterowniki nie były zasilane, czy też szyna nie była podpięta, program przestał odczytywać wartości ze strowników.

Klient systemu:
Aby uruchomić system przed zimą, jednego wieczoru przygotowałem prostą aplikację php/ajax/html, która komunikuje się z opisanym wyżej serwerem i dostarcza front-end:
  • wyświetla dane pobrane ze sterowników
  • pozwala zaprogramować w sterownikach pewne wartości
Wartości, które można programować w sterownikach są ograniczone jedynie przez protokół komunikacji RS-485 pomiędzy komputerem, a sterownikami - są to wszystkie wartości, które producent sterownika przewidział do zdalnego programowania.

Zrzuty ekranu klienta udostępnię, gdy będę w hotelu i będę mógł je wykonać.

Dokumentacja i pomoc techniczna:
W chwili obecnej dokumentacja jest niedostępna. Ze względu na wiele prac (m.in. związanych z przygotowaniem zabawy sylwestrowej) nie mam czasu, aby przygotować dokumentację. Gdy tylko ktoś zechce wykorzystać program w swojej instalacji, rozwinąć go, napisać innego klienta lub jest po prostu ciekawy, chętnie przygotuję stosowne dokumenty lub też posłuże pomocą bezpośrednią przez e-mail (hubert.mis[małpka]gmail.com), telefon lub inne środki łączności.

W razie dowolnych pytań proszę o kontakt. Pomogę.
hubert.mis[małpka]gmail.com

Ma się rozumieć [małpka] należy zamienić na @ Smile
  Odpowiedz
Witam!

Pana opis i możliwości programu prezentują się bardzo ciekawie.
Czy przetestował Pan aplikację w obiekcie o którym pisze?
Czy może Pan przesłać zrzuty ekranów oraz aplikacje kliencką?
Mam zapytanie w jaki sposób zachowują się termostaty w momencie gdy utracą komunikację np przerwanie przewodu RS485. http://telewizor.eu/forum/viewforum.php?f=2
  Odpowiedz
Po odłączeniu sterownika od sieci, termostat działa niezależnie (tak jak zwykły termostat IB-Tron 1000HT).
Mam nadzieję, że użytkownik bearh wkrótce odpowie na resztę Pana pytań Smile .
  Odpowiedz
Program jest użytkowany od jesieni w obiekcie, o którym pisałem. W międzyczasie problemy sprawiały konwertery USB-RS232 lub RS232-RS485, ale po wymianie na USB-RS485 serwer działa bez zarzutu.

Aplikację kliencką i dokumentację przesyłam zainteresowanym poprzez e-mail.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości